Educatie si taifas

Image

Intr-o tara civilizata , stirea despre angajata unei scoli din Bucuresti  care masura “bogatia sufleteasca”  a pruncilor nostri  in functie de “ochiul dracului”  bagat de domnia sa  in buzunar ,  n-ar face valuri saptamani intregi , ar fi ramas probabil  o stire secundara, un fapt divers din sfera penalului . Organele de ancheta ar fi inchis cazul in mai putin de 3 zile cu o decizie clara, facand zadarnica truda tabloidelor de a suge audienta si rating zeci de zile cu diverse speculatii si picanterii .  Mecanismele preventiei  aparitiei unor noi  cazuri similare  s-ar  pune in miscare cu repeziciune si discret, fara conferinte de presa .  Ca in multe alte situatii de criza , subiectul ar fi fost dezbatut  intens,  nu de presa , ci de specialisti,  analizand pe toate fetele impactul pe termen lung asupra copiilor si familiilor afectate de acest caz, asupra comunitatii .

Pentru romanii de ieri si astazi,  educatia a facut si face parte din categoria subiectelor „grele”, atat timp cat s-a pretat a fi subiect de scandal, picanterii si taifas,  iar starea jalnica a sistemului educativ confirma acest lucru . Revenind la cazul de sus , traim de 3 saptamani  (in direct si in reluare)  reactia unui sistem corupt si a unei societati  bolnave si  tampit(a) de autosuficienta  si prostie . Inconstienta.   In cretinismul nostru nemarginit ,   devenim emotional partasi directi, ducem  subiectul  in alte 1000 de directii aberante , infieram si judecam ca niste ţaţe in targ , ne identificam cu victima dimineata in metrou si compatimim faptuitorul  seara la carciuma , scurmam cu entuziasm in mormanul de gunoi …   Nu pentru ca ne pasa ci pentru ca face parte din stirile la moda , cu aceiasi valoare si pe acelasi palier cu divortul unei  manechinuite .  Atat. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Acum 2 zile  a aparut o stire micuta , preluata modest de 2-3 ziare si televiziuni :  „ profesorii isi vor primi salariile cu 10-12 zile intarziere. Ministrul Educaţiei a declarat că salariile din învăţământ vor fi plătite “în câteva zile”, întârzierea nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de “un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie”  .  Necrutatorul cetatean roman a primit stirea cu interes maxim, flatuland pe telecomanda.

Vor suferi  exact aceia care, chiar si in aceste timpuri,  sunt prea ocupati de viitorul copiilor si de viitorul nostru, ca sa mai aiba timp sa faca si bani .  Nu spagarii , nu cei pentru care scoala e doar o alta forma de business, nu cei care sustin dezvoltarea elevilor  in functie de frecventa la meditatii private  gras platite vor fi afectati.  Victimele sunt, ca de obicei,  dascalii de care ne aducem cu drag aminte , cei care sunt vinovati ca scoala are inca sens, sens si valoare.  LOR nu le dam nici macar energia taifasurilor noastre, nu merita , nu stiu sa fie stridenti, sunt loseri.

Putinii lor bani de luna trecuta s-or fi dus pe carti , pe o jucarie de Craciun , pe o rata la banca  . Poate ca va surprinde sa aflati,  dar dascalii astia extraordinari,  pe langa calitatea lor de  ingeri pazitori ai copilariei, indrumatori spirituali sau cum ii mai idealizam in discursuri lacrimogene la zi aniversara, dascalii astia sunt in primul rand fiinte umane, au familii ,vise nevoi, senzatii de frig, de sete …  Daca ati ciuli urechile bine i-ati auzi in zilele acestea strangand din dinti si colindand rusinati prin casele rudelor si prietenilor  lor ( „macar 50 de Ron, daca ti-a intrat pensia sau salariul , pentru mancare, ii aduc inapoi in 10 zile”  ).  Daca v-ati uita cu atentie , i-ati  vedea cautand in zadar un profesor care sa le raspunda la problema penalitatilor ce vor veni pentru intarzieri la plata facturilor , i-ati zari pe strada , plecand devreme de acasa, sa nu-i vada copiii ca luna asta si abonamentul de tramvai e un lux .

Ma intreb si va intreb  unde este societatea  aia implicata ,desteapta si activa ? Omenia noastra ? Unde sunt politicienii constienti, unde sunt liderii de sindicat care imediat vor da tarcoale scolii ca sa se voteze cine trebuie ? Unde sunt parintii aia ingrijorati ca scoala nu mai e, domne, ce-a fost odata ???

In prostia noastra, nici macar nu constientizam ca sute de mii de prescolari si elevi vor simti la ore aceasta impovarare si aceste griji ale profesorilor si  o vor purta cu ei chiar daca niciun minister nu va avea curajul sa faca un studiu despre impactul conditiei dascalului asupra copiilor educati .

Da, e adevarat ca dascalii nostri dragi vor incerca sa lase grijile la usa,  dar suntem naivi daca  ne amagim cu ideea ca niste oameni care oricum de ani intregi sufera profund din cauza ignorantei noastre,  imputinati, slabiti  si coplesiti de colegii „cozi de topor” de tipul d-nei  intreprinzatoare-invatatoare vor suporta fizic si psihic la nesfarsit  sa fie injositi. Ei vor incerca… dar nu sunt zei.  Si atunci nu le va ramane decat sa clacheze , pe rand , tacuti, purtand in suflet vinovatia de a fi clacat.

Impreuna cu dascalul clacheaza insa si viitorul tau. Pana sa-ti dai seama  de asta insa, Dragusanca va fi divortat  a 15-a oara, iar  noi o vom remunera pe masura si la timp . Pentru ca ea merita. Cu ea taifasul e mai frumos.

(   http://www.cancelarie.gov.ro/sesizareonline.php   –  la adresa asta Cancelaria Primului Ministru  preia reclamatii si nemultumiri … cica la un numar mare de mail-uri ar si reactiona …asta in cazul in care va vin idei intr-o pauza de taifas.  Daca va e greu si nu puteti altfel, imaginati-va ca e  o petitie pentru caini  )

… videoclipul  acesta imi arata ca sunt si profesori si copii fericiti. Altundeva.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s