Dumnezeii din ghiozdan

aaa   M-am abtinut sa-mi dau cu parerea despre fenomenul dezbaterilor  “ ora de religie” .  (50 de min saptamanal si asta daca vine profesorul la timp ). Parca patrunsa de streche, o parte importanta a populatiei s-a apucat s-o apere/ s-o acuze , au facut subiect monden, show-uri Tv de 2 bani, chibitand  cu argumente din sfera patologicului, amestecand BOR-ul si popii cu sentimentul religios ce ar trebui/n-ar trebui cultivat in scoala, rafuieli  personale cu Dumnezeu  , cu educatia, cu sine insusi .  Identificand in sfarsit originea tuturor traumelor , proiectand  cauzele ascunse pentru care “odraslele“ au facut/nu au facut  mare branza in scoala , in viata de acum si in cea care va sa vie, parintii si statul au gasit o solutie de compromis. Mai sunt cateva detalii de pus la punct cu elevii exilati de parinti de la ora si gata, s-au rezolvat si problemele educatiei, acum si pururea si in restul  anului scolar .Amin.

In timpul acesta, discret si fara tam-tam ,  un alt tip de religie si de Dumnezeu , unul putin mai amabil si mai zambaret  decat Cel din bataia pustii parintilor ,  se distreaza in voie pe culoarele scolilor si cu viata copiilor nostri. Nu are nevoie de programa scolara , de planificari, de ore pe trunchiul comun sau de ore optionale , de metodologie, de plan de lectii, nu are nevoie nici macar de semnatura noastra pentru a ne converti odraslele la religia lui. Are la dispozitie atatea ore cate I se par Lui necesare.  ..Numele  sau e Concernul (sau firma ), dascalii sai se numesc “experti in ..” (in orice ,mai putin pedagogie dar asta e un amanunt minor)  iar adeptilor li se spune duios si in jargon de specialitate : consumatori. Pe pliante se numesc si altfel  : copii fericiti, destepti, activi, smart, next generation, etc Ca sa fiu mai direct, adeptii se numesc  scla.… pardon .. cum ziceai ca se numeste copilul tau ?

Si cum sa nu te ploconesti Lui cand Ministeru’- Edu  ti-l prezinta cu respect si adanca consideratie,  mamica ta se buluceste sa te inscrie la orice slujba organizata de El iar taticul il admira sincer ? Cum sa nu ajungi adeptul sau cand vezi ca bibliile sale sunt frumos colorate iar darurile dulci si imbietoare?  Cand la orele sale canta muzica vesela din calculator si bannerele (un fel de icoane) sunt viu colorate pe toti peretii ?  Cum sa nu te intreci cu ceilalti adepti sa aduni cat mai multe dintre semnele sale, dintre surprizele sale , sa te bati pentru premiile sale? Cum sa nu te rogi pentru iertarea de pacate a celor catorva hulitori rataciti care ii iau numele in desert prevestindu-ti tie si colegilor tai dezastre de tot felul ,de la boli la saracie spirituala ? Tocmai tie,  atotstiutorul,  informat (ca si parintii tai) din pliante serios documentate si campanii generos platite din banii Lui ?

Si pana la urma de ce sa sara societatea de fund in sus cand Nestle face campanii nestingherit pe culoare si in sali de curs sa-ti demonstreze ca impreuna ajungem mai sanatosi si mai destept? Cand Mc Donald’s sau margarina intinsa pe barna si la paralele  devin etalon de responsabilitate in alimentatie ?  Cand Colgate iti da floururi pe gratis si te educa sa-ti speli dintii cu posirca lor  ? Cand Coca-Cola te provoaca sa fii activ (precis ca nu de la cofeina si zaharul din bauturi). Cand fetitele de clasa a V-a sunt educate de Unilever sa foloseasca Always ..pardon , sa aiba grija de igiena personala?  …Toate cu aprobarea preasfintiilor lor de la Ministerul Educatiei , cu antetul MEdC . Curat sanatos si in spiritul educatiei corecte si moderne … totul  pentru copilul tau, coane Fanica! Atat timp cat taci ,religia asta noua e obligatorie si e zilnica.

Dumnezeii din ghiozdanul copiilor tai rad infundat si isi numara banii .

p7g mcd colgate coca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s